piątek, 27 stycznia 2017

Waniliowe pierogi z kaszą jaglaną i serem

Połączenie kaszy jaglanej i sera to moje ostatnie odkrycie. Kasza jaglana jest tak delikatna w smaku i strukturze, że fantastycznie sprawdziła się w roli dodatku do farszu. Pozostaje tylko pytanie czy pierogi te podać na obiad czy podwieczorek? U mnie były na obiad i podwieczorek ;-)

 
 

 

Do przygotowania około 35-40 pierogów potrzebujemy:
2 szklanki mąki tortowej
gorąca woda
sól

250 g białego sera
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżeczki cukru pudru

Do mąki tortowej dodać sól i wlać gorącą wodę, nigdy nie wiem ile, gdyż robię to na wyczucie, po prostu tyle aby ciasto miało bardzo gęstą, pierogową  konsystencje. Woda koniecznie musi być gorąca gdyż w przeciwny razie ciasto pierogowe będzie twarde i trudne do rozwałkowania. Tak więc ciasto wyrabiamy długo i energicznie, następnie przykrywamy ręcznikiem lnianym i wkładamy do lodówki na pół godziny.


Ser mielimy, kaszę gotujemy do miękkości, mieszamy razem dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy.


Ciasto pierogowe wałkujemy na bardzo cienko, wykrawamy pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą.

2 komentarze :