poniedziałek, 26 sierpnia 2013

159. Sałatka ogórkowa na zime

Sezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł!

1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka
3 łyżki soli

Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok.

Dodać:
½ kg marchewki w plasterki
½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski
3 ząbki czosnku (zgniecione)
Natka pietruszki


1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu

Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut.

9 komentarzy :

  1. dobre sa takie "zimowe" sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moze to trochę banalne pytanie ale chodzi tu o te ogorki "małe" , których używa sie do kiszenia tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość ogórków nie ma większego znaczenia, jednak te mniejsze nie mają pestek i chyba będą lepsze.

      Usuń
  3. czy można zrobić ogórki bez oliwy, marchewki , papryki , cebuli i czosnku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez warzyw można, jednak sałatka zapewne będzie miałą inny smak, ale bez oliwy to bym raczej nie zaryzykowała.Pozdrawiam

      Usuń
  4. Czy w przepisie chodzi o oliwę z oliwek, cz olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam - chodzi o olej np. rzepakowy.

      Usuń
  5. Witam,
    czy cukier, olej i ocet należy jakoś wcześniej przygotować np. zagotować, czy też wymieszać wszystko razem z warzywami?
    jakiego octu najlepiej użyć? spirytusowego 10% czy winnego albo jabłkowego?
    i jeszcze jedno pytanie, w sumie najważniejsze: w poście Sałatka ogórkowa Gyros napisałaś "z ogórkowych przetworów na zimie zrobię sztandarowe kiszone, konserwowe i meksykańskie. A dlaczego? Ponieważ żadne inne nie smakowały mi na tyle, aby sobie nimi zawracać głowę czy raczej podniebienie."
    hmmmmm, to robić tę sałatkę powyżej, czy sobie darować? (meksykańskie - u mnie zwane chilijskimi ;-) - i konserwowe już zrobiłam, kiszonych nie robię, nie mam tyle miejsca).
    trochę się obawiam, że w tej sałatce ogórki będą miękkie w porównaniu z twardą marchewką.
    a co jest w składzie przyprawy Gyros, to znaczy jaki to smak ziołowy, paprykowy? może tamtą sałątkę zrobię...
    z góry dziękuję za odpowiedź,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, olej, cukier i ocet można wcześniej zagotować ale też można dodać bezpośrednio do warzyw. Należy użyć octu spirytusowego 10%. Tą sałatkę corocznie robi moja mama, i jest dobra, marchewka w tej sałatce jest miękka i sałatka ta jest godna polecenia..... ale kiszone, konserwowe i meksykańskie są najlepsze, a ostatnio odkryłam również ogórki gyros, i też są mega pyszne, trudno mi określić ich smak - warto spróbować.

      Usuń