czwartek, 7 sierpnia 2014

Kabaczki po meksykańsku - zaprawa na zimę

"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam.



2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii
4 łyżki soli
1 - 2 główki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
zalewa: 
8 łyżek oleju
1 i 3/4 szklanki octu 10%
1/2 kg cukru
Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem.


Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewą zalać kabaczki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować. 

Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki ;-)

7 komentarzy :

  1. Dziś wkładałam do słoiczków według tego przepisu pokrojoną w słupki dynię.Dynię po meksykańsku robię już drugi raz ale muszę stwierdzić ze w kuchni towar musi być wysokiej jakości.Pierwszy raz w słoiczku dynia"rozciapała się"była smaczna ale wygląd nie zachęcał do konsumpcji.Teraz jest o wiele lepiej.Już można podać jako przystawkę do wódeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witam, w zalewie nie ma wody. pozdrawiam

      Usuń
  3. czy zalewa do słoików ma być zimna czy też gorąca ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kabaczki zalewamy goraca zalewą, ale gdy wkładamy do słoików po 12 godzinach to już nie.

      Usuń
  4. czy się nie popsują bez pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spora ilość octu sprawia, że kabaczki bez pasteryzacji nie zepsują się. Do samej wiosny będą dobre. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń