środa, 25 stycznia 2017

Sałatka jaglana z selerem naciowym i fasolką

Kasza jaglana wreszcie wraca do łask, jednak nadal nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Wielka szkoda, bo dzięki swemu oryginalnemu smakowi  świetnie komponuje się  z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze, dlatego dziś sałatka z kaszą jaglaną.



1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 kłącze selera naciowego
1 puszka czerwonej fasoli
2 jajka
4 ogórki konserwowe
majonez
sól, pieprz

Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Seler pokroić na drobno, posolić, dokładnie wymieszać  i odstawić na sicie na przynajmniej pół godziny, aby puścił wodę.
Fasole przepłukać zimną wodą.
Ogórki pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, przyprawić, dodać majonez, wymieszać.


2 komentarze :