środa, 11 lutego 2015

Szarlotka królewska z bezą

Długo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach.



Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm
 
ciasto
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
5 żółtek
Masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe

Masa jabłkowa
3 kg jabłek
cynamon
cukier do smaku
1/2 szklanki bułki tartej

Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.
 
Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
 
W tym czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką.
Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta.
Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia kruszonki, w razie potrzeby przykryć pergaminem.





7 komentarzy :

  1. Pachnie aż u mnie! Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka została pochłonięta w oka mgnieniu, także biegnę upiec drugą i zapraszam.

      Usuń
  2. Właśnie u mnie ciasto się piecze ale zamiast margaryny dałam olej kokosowy nierafinowany i zobaczymy jak mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. według twojego przepisu zrobiłam ciasto i zamiast margaryny dałam 250 g oleju kokosowego i wyszło rewelacyjnie jest lekki i pyszny !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zbieg okoliczności. Ja wczoraj robiłam tą szarlotkę i też dokonałam pewnej zmiany otóż dałam 200 g margaryny +50 g smalcu. Ciasto jest niesamowicie kruche. A co do oleju kokosowego to koniecznie muszę wypróbować. Dzięki.

      Usuń
  4. Witam, na jakiej wielkości blaszkę to jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. foremka 30x40 - informacja jest w przepisie. pozdrawiam smacznie

      Usuń