To mój faworyt wśród serników. Szybkość przygotowania i łatwość wykonania sprawia, że często do niego wracam. Nie trzeba wałkować, nie trzeba mrozić i ścierać na tarce - nic z tych rzeczy. Wystarczy rozsypać bardzo suche ciasto prosto na blaszkę. Niewątpliwy sukcesem tego ciasta jest oczywiści wiaderko dobrego sera. Przedostatnio miałam marki President i niestety bardzo się na nim zwiodłam. Sernik ze zdjęcia, jak widać jest puszysty, treściwy serem i mega dobry, użyłam Serka Rodzinnego z Kalisza.
A jakich serków z wiaderka Wy używacie? Jestem bardzo ciekawa, więc piszcie, które godne są polecenia.
ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
2 łyżki kakao
masa serowa:
1 kg serka z wiaderka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
6 białek
Ciasto wyrobić ręką i 2/3 jego części rozkruszyć na blaszce o wymiarach około 25x35 cm.
Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodać 1/2 szkl. cukru, na końcu dodać budynie i lekko wymieszać.
Ser zmiksować z 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny oraz z 1/2 szklanki cukru, następnie powoli dodawać białka i delikatnie mieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i na to wysypać resztę kakaowego ciasta. Piec 45 minut w 170 stopniach.
Oryginalnie ;) Apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Dziękuję za zaproszenie.
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa z zasady ser mielę sama, te wiaderkowe zupełnie do mnie nie przemawiają.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTo prawda, że wiaderkowe są oszukane i niewiele tam sera, ale może jednak są takie godne polecenia.
UsuńSernik na pewno pyszny zapisuje przepis do wypróbowania w weekend☺
OdpowiedzUsuńBardzo dobry ser wiaderkowy jest z Piątnicy, serek mój ulubiony mimo ze pisze serek jest to czysty ser producent tutaj jest bardzo skromny😉 ser delfiko też świetny. Niestety President nie jest dobry ma duzo serwatki...
President jest bardzo tani, więc już to powinno nam dać do myślenia, że prawdziwego sera jest tam niewiele. Z pewnością wypróbuje z Piątnicy - dzięki za podpowiedź. Mój ulubiony z Kalisza jest niestety trudno dostępny. Smacznie pozdrawiam i życzę udanego wypieku.
Usuń