poniedziałek, 6 lutego 2017

Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango

Cynamon nierozerwalnie związany jest z szarlotką i często tylko z nią kojarzony. Oczywiście nie wyobrażam sobie też sosu bolońskiego bez cynamonu, a od dziś również kurczaka z tą  przyprawą.  Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować.  

 



1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie bataty
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 czerwone cebule
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
200 ml soku z mango
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
pieprz
1  łyżeczka przyprawy garam masala
olej

 

Do soku z mango dodać cynamon, musztardę, sól i  pieprz, wymieszać i ostawić.

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny.

Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki to samo zrobić z papryką. Cebule pokroić na ćwiartki.

Mięso wyjąć z marynaty, a w pozostałej marynacie obtoczyć również bataty,  paprykę i cebule.

W naczyniu żaroodpornym pokudłać wszystkie składniki naprzemiennie, na końcu skropić olejem. Piec w 170 stopniach przez 40 minut.

3 komentarze :

  1. Kiedyś jadłam kurczaka w sosie chili - mango od Kcalmara. Było pyszne, więc i ten przepis kupuję, bo podejrzewam, że to te same klimaty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo pyszne jest to danie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. zrobiło się tak wiosennie

    OdpowiedzUsuń