Cynamon nierozerwalnie związany jest z szarlotką i często tylko z nią kojarzony. Oczywiście nie wyobrażam sobie też sosu bolońskiego bez cynamonu, a od dziś również kurczaka z tą przyprawą. Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować.
1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie bataty1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 czerwone cebule
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
200 ml soku z mango
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
pieprz
1 łyżeczka przyprawy garam masala
olej
Do soku z mango dodać cynamon, musztardę, sól i pieprz, wymieszać i ostawić.
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z
marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny.
Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki
to samo zrobić z papryką. Cebule pokroić na ćwiartki.
Mięso wyjąć z marynaty, a w pozostałej marynacie obtoczyć
również bataty, paprykę i cebule.
W naczyniu żaroodpornym pokudłać wszystkie składniki naprzemiennie,
na końcu skropić olejem. Piec w 170 stopniach przez 40 minut.
Kiedyś jadłam kurczaka w sosie chili - mango od Kcalmara. Było pyszne, więc i ten przepis kupuję, bo podejrzewam, że to te same klimaty! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne jest to danie. Pozdrawiam
Usuńzrobiło się tak wiosennie
OdpowiedzUsuń