wtorek, 18 marca 2014

Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz

Dawno, dawno temu, gdy na sklepowych półkach królowały tylko musztarda i ocet to na rodzinnych biesiadach królowały bigos, kiełbasa i sałatka jarzynowa - standardowy zestaw imienin u cioci czy babci. Obecnie w sklepie można kupić niemalże wszystko, a puszkowane przetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana.  Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją  faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą.





  


2 pietruszki
1 mały seler
4  marchewki
2  ziemniaki
5 ogórków kiszonych
1 por
1 puszka  groszku konserwowego
5 jajek
4 łyżeczki - musztardy
2 łyżeczki - śmietany
5 łyżeczek - majonezu
natka pietruszki
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo.

Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić.
Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie.
Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz  białka, dodać groszek. Wymieszać.

Przygotować sos. Ugotowane żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie.


17 komentarzy :

  1. korzystałam z tego przepisu, świetna sałatka:D

    OdpowiedzUsuń
  2. seler psuje smak pozostałych składników sałatki,dodaję grzybki z octu a po wigilii dodaję kosteczki kiełbasy szynkowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E grzyb do sałatki ,to już nie jarzynowa :(

      Usuń
    2. Seler to podstawa w salatce jarzynowej i zadnych grzybkow w occie ze nie wspomne o kielbasie,to juz calkiem inna salatka ,salatka jarzynowa to dokladnie taka jak w przepisie

      Usuń
  3. a śmietanę dodać słodką czy kwasną i ilu %?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwaśną śmietanę, 12% lub 18%. pozdrawiam

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Taka samą robię ,tylko bez groszku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos - żółtka utrzeć z musztarda ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane żółtka utrzeć z musztardą?

      Usuń
  6. ja dodaje jablko , kukurydze , cebulke czerwona i grzybki , no i jeszcze zcieram kawalek sera zoltego i kawalek szydki dobrej drobno pokrojonej , do tej calej reszty , i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super.. z pewnością pyszna. pozdrawiam

      Usuń
    2. Z pewnoscia pyszna ale to juz nie jarzynowa :)

      Usuń
  7. Przepis na 5+ dokladnie taki jaki lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak bardzo dobry przepis bez dodatkowych składników typu szynka,ser żółty czy grzybki z octu. Moja ulubiona ale jak przyjeżdża córka to nie dodaję pora��

    OdpowiedzUsuń