Połączenie kaszy jaglanej i sera to moje ostatnie odkrycie. Kasza jaglana jest tak delikatna w smaku i strukturze, że fantastycznie sprawdziła się w roli dodatku do farszu. Pozostaje tylko pytanie czy pierogi te podać na obiad czy podwieczorek? U mnie były na obiad i podwieczorek ;-)
Do przygotowania około 35-40 pierogów potrzebujemy:
2 szklanki mąki tortowejgorąca woda
sól
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżeczki cukru pudru
Do mąki tortowej dodać sól i wlać gorącą wodę, nigdy nie
wiem ile, gdyż robię to na wyczucie, po prostu tyle aby ciasto miało bardzo
gęstą, pierogową konsystencje. Woda koniecznie musi być gorąca gdyż w przeciwny razie
ciasto pierogowe będzie twarde i trudne do rozwałkowania. Tak więc ciasto
wyrabiamy długo i energicznie, następnie przykrywamy ręcznikiem lnianym i
wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ser mielimy, kaszę gotujemy do miękkości, mieszamy razem
dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Ciasto pierogowe wałkujemy na bardzo cienko, wykrawamy
pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od
wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą.
To musi rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuńPierogi skazane na sukces kulinarny ;-))))
Usuń