sobota, 31 grudnia 2016

Pieczarki portobello nadziewane

Po raz pierwszy użyłam do nadziewania pieczarek portobello i muszę przyznać, że wspaniale się do togo nadają. Są niezwykle mięsiste i aromatyczne. Poza tym ich wielkość i kształt aż proszą się aby je nadziać.  

 
 


 
Dla 2 osób
 
4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki
1 serek mozarella
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, oliwa
 
Przygotowanie:
Grzyby umyj, ale tylko z zewnątrz, blaszek nie myjemy. Odetnij nóżki grzybów i odłóż je na bok. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż na niej kapelusze grzybów z obu stron przez ok. 5 minut. W trakcie smażenia posyp je solą i pieprzem. Gotowe kapelusze przełóż do naczynia żaroodpornego blaszkami do góry.
 
Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem. 
 
Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut.

1 komentarz :

  1. Wszędzie pieczarki! Moje ulubione grzyby. Z wielką wypróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń