środa, 19 października 2016

Zapiekana dyniowa z niebieskim serem, orzechami i makaronem w słodkiej śmietanie

Zapiekanka ze słodkiej dyni hokkaido, chrupiących orzechów włoskich, charakterystycznego i wyrazistego w swym smaku niebieskiego sera oraz makaronu, a wszystko zatopione w słodkiej śmietance. Potraficie sobie wyobrazić ten smak? Ja nie muszę sobie wyobrażać, ja już wiem, ze jest pyszna.
Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"
 


Zapiekankę tą można przygotować dla dzieci - niejadków, zaciekawione tajemniczą zawartością dyni, z pewnością będą chciały spałaszować pyszne jej nadzienie. Nawet mój roczny berbeć próbował dostać się do jej środka, więc starsze dzieci na pewno dadzą się skusić. Powodzenia.
 
 
Dla 3 osób:
 
500 g dyni hokkaido +1 średnia dynia do zapieczenia
100 g makaronu muszelki nr 26 Lubelli
100 g niebieskiego sera pleśniowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
150 ml śmietany 30%
2 jajka
tymianek, bazylia, rozmaryn
sól pieprz
oliwa
 
Dynie kroimy w średnią kostkę, bez obierania ze skórki, skrapiamy oliwą posypujemy tymiankiem, bazylia, rozmarynem, solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy i pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut.
 
Z dyni do zapiekania ścinamy górę i wydrążamy środek, wewnętrzne ścianki dyni nacieramy oliwą i przyprawiamy tak samo jak dynię powyżej.
 
Orzechy podsmażamy na suchej patelni, na średnim ogniu przez około 10 minut.
 
Ser kroimy w kostkę.
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
 
Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajkami, lekko solimy i pieprzymy.
 
Do dyni wykładamy naprzemiennie makaron, upieczoną dynie, ser, orzechy. Na samym wierzchu powinien być ser. Całość zalewamy mieszanką śmietanowo - jajeczną.
Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

 
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

4 komentarze :

  1. Wyglada to przepysznie! Sezon na dynie trzeba w pełni wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie to wygląda! Jestem ciekawa smaku. Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń