Ależ to była zapiekanka !!! Przekonaliby się do niej nawet ci, którzy nie przepadają za makaronowymi daniami. Smak wędzonego łososia z sosem serowo - czosnkowym wraz z brokułem i makaronem - pychotka! Całość została posypana malutkimi kulkami serka grani, który cudownie się przypiekł. O dziwo zachował się mały kawałeczek na drugi dzień i mam wrażenie, że wtedy zapiekanka była jeszcze lepsza, na pewno była bardziej zwarta i fantastycznie się kroiła nawet po podgrzaniu trzymała fason.
Składniki dla 4 osób:
300 g makaronu Lubella muszelki
150 g łososia wędzonego
1 średni brokuł
2 jajka
150 ml słodkiej śmietanki
1 serek topiony śmietankowy
1 serek wiejski typu grani
100 g masła
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Brokuł pokroić na małe różyczki i również ugotować w osolonej wodzie al dente.
Masło rozgrzać, dodać rozdrobnionego na kawałki łososia i podgrzewać na bardzo małym ogniu przez 5 minut, następnie dodać zmiażdżony czosnek i smażyć 3 minuty, wlać śmietankę i dodać serek topiony pokrojony na kawałki, podgrzewać do roztopienia serka, na samym końcu dodać rozbełtane jajka, przyprawić sola i pieprzem i podgrzewać przez chwilę, aż masa zacznie się lekko ścinać. Zestawić z ognia.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to ułożyć połowę różyczek brokuła i wylać równomiernie połowę sosu, następnie rozłożyć równomiernie resztę makaronu i wylać resztę sosu, na to pozostały brokuł. Całość posypać odsączonym z zalewy serkiem grani i piec 30 minut w 170 stopniach.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie już na samych zdjęciach wygląda ona obłędnie i jestem zdania, że jak najbardziej warto jest jeść tak serwowaną rybę. Moim zdaniem również bardzo smaczne jest carpaccio z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ za którym ja jak i cala moja rodzina wręcz przepada.
OdpowiedzUsuń