piątek, 22 grudnia 2017

Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz

Jeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.
 
 

  • 700 g - filetów np. z miruny lub  dorsza
  • Ciasto
  • 3 - jajka
  • 3 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki - mąki pszennej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • sól
  •  
  • olej do smażenia
  • Sos
  • ¾ szklanki - oleju
  • 1 puszka - ananasa
  • 3 - marchewki
  • 1 słoik - papryki marynowanej 330 g
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków - czosnku
  • 5 łyżek - octu winnego
  • 6 łyżek - sosu sojowego
  • 12 łyżeczek - cukru
  • 1 łyżeczka  - curry
  • ¾ szklanki - wody
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej

  • Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju - z obu stron na złoty kolor.
    Przygotować sos. Olej wlać na dużą, głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa i marchew utartą na tarce o grubych oczkach, surową paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić na małym ogniu. Gdy marchewka i papryka zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i kawałki ananasa. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno.

    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz