poniedziałek, 11 lipca 2016

Pierogi z bobem i boczkiem

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka.



Do około 45 pierogów potrzebujemy

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda

farsz:
około 300 g bobu
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki masła
sól pieprz
 
 
Do mąki dodać sól i wlać gorącą wodę, tyle aby powstało ciasto, nieklejące się do ręki. Wyrabiać około 5 minut, a następnie wstawić do lodówki na pół godziny.
 
Bób gotować około 5 minut, następnie odcedzić, lekko schłodzić i zdjąć łupinki, jeszcze raz zalać wrzątkiem, osolić i ugotować do miękkości a następnie zblendować na gładką masę.
 
Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem.
 
Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch.

2 komentarze :

  1. Niespotykane połączenie :) Spróbuję, bo nigdy nie jadłam takich pierożków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam ten przepis i smacznie pozdrawiam

      Usuń