Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka)
masa makowa:
2 szklanki maku
1 1/2 kostki masła
8 jajek
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
olejek migdałowy
masa śmietanowa
1/2 litra kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki.
Mak sparzyć i zmielić, następnie dodać do niego jajka w całości, mąkę, olejek.
Masło roztopić z cukrem dodać do maku i dusić na małym ogniu do czasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz