....to dla Kuby Błaszczykowskiego
Masa truskawkowa
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Masa serowa
1 kg serka waniliowego z wiaderka
1/2 litra kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
okrągłe biszkopty
Na dno tortownicy wykładamy biszkopty.
Truskawki miksujemy na gładki mus. 1 szklankę musu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, a gdy dokładnie się rozpuszczą dodajemy do pozostałego musu i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. i dodajemy ją do sera, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze gorącą żelatynę, musi być gorąca, aby masa zbyt szybko nam się nie stężała. Gdy przygotowujemy masę serową, masa truskawkowa powinna już nam lekko tężeć.
Na biszkopty, na sam środek wylewamy część masy serowej, następnie cześć masy truskawkowej i tak na zmianę. Pierwsze "wylewki" powinny być większe a te końcowe mniejsze.
Sernik pierwsza klasa, kibica :)
OdpowiedzUsuń