poniedziałek, 31 marca 2014

Spaghetti two colors

Mango to owoc Indii, podany z krewetkami, zaskakuje udanym połączeniem obu produktów. Zielony groszek stanowi uzupełnienie nie tylko smakowe ale i kolorystyczne potrawy. Zapewniam, że wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne.




Na dwie porcje:
150 g makaronu spaghetti omnomom

Sos mango z krewetkami:
1 owoc mango
100 g krewetek
1/2 pomarańczy
100 g serka mascarpone
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sos groszkow - serowy
1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku (nie z puszki)
150 g serka mascarpone
sól, pieprz


Owoc mango obrać i pokroić w kostkę.
Sok z pomarańczy zagotować, dodać  pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie.
Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić.
Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki i serek. Dokładnie wymieszać.


Groszek ugotować w posolonej wody. Gdy będzie miękki, odcedzić i  zmiksować blenderem na gładki mus (kilka kulek możemy odłożyć do dekoracji).
Do masy groszkowej dodajemy serek i przyprawiamy do smaku, jednak bardzo delikatnie, masa raczej powinna przeważać słodkością serka i groszku.


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z dwoma sosami.




Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze :