poniedziałek, 31 marca 2014

Topinambur w zapiekance makaronowej

Modny ostatnio topinambur wylądował w mojej zapiekance makaronowej. Jego słonecznikowy posmak ciekawie  komponuje się z makaronem i  serami.


Na jedną porcję zapiekanki:
50 g makaronu spaghetti omnomnom
3 średnie bulwy topinambura 
50 g koziego sera
50 g mozzarelli 
łyżka śmietany 12%
łyżka ziaren słonecznika 
sól, pieprz

Topinambura obrać ze skórki i pokroić w talarki.
Makaron ugotować all dente.
Sery, śmietanę i ziarna wymieszać ze sobą, dodać makaron, topinambura, przyprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Zapiekać przez ok 25 minut pod przykryciem, aby makaron nie wysechł z wierzchu.
Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz