poniedziałek, 31 marca 2014

Sadzona focaccia na bogato

Ziołowa focaccia to ostatnio moje ulubione pieczywo (przepis tutaj). Cenie ją sobie ze względu na to, że można ją zrobić na zapas, przechowywać szczelnie zapakowany nawet do 3-4 dni, przed podaniem podgrzać i mieć świeże pieczywko. Daje nam też szereg możliwości przyrządzenia i podania,  jedną z nich jest sadzone jajko na bogato z ulubionymi dodatkami.



Na 2 porcje:

2 kawałki ziołowej focaccii, (przepis tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża 
4 jajka
2 pieczarki
1/4 szklanki mrożonego groszku
2 plasterki szynki lub boczku
2 kawałki żółtego sera w plasterkach
2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżka masła

Przygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni. Jeżeli nie mamy takich, to możemy je przygotować z kartonika, którego dokładnie obwijamy folią aluminiową. Forma powinna mieć wielkość wykrojonej focacci.



Masło roztapiamy na patelni, wkładamy formy a do każdej z nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła.

Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy sadzone jajka i posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z ulubionym sokiem Tymbark 100%.



Śniadanie TYMBARK

2 komentarze :