środa, 22 stycznia 2014

Zapiekanka francuska z brukselką

Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-)






brukselka 200 g
szynka lub boczek- 5 plastrów
pomidory - 2 sztuki

ciasto francuskie - 1 opakowanie
masło 80 g
bułka tarta
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, zioła do zapiekanek



Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
Brukselki przekroić na połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry.
Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut.
Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą.
Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.

2 komentarze :