sobota, 25 stycznia 2014

Chrupiące orzechowe ciasteczka z domowym kajmakiem

Ciasteczka te robiłam pierwszy raz i wiem już, że zagoszczą w mojej kuchni na stałe.







  


Na ok. 25 ciasteczek:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
200 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
dodatkowo:
2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania
1 białko
masa kajmakowa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru


Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten).
Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki garnek o bardzo grubym dnie, jest to dosyć istotne, aby nie przypaliła nam się masa i aby była duża powierzchnia parowania. Tak więc gotujemy mleko i cukier, początkowo możemy na dużym ogniu, jednak gdy masa zacznie gęstnieć, musimy zmniejszyć ogień i pilnować aby nam się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową.
Pieczemy 15 minut w 170 stopniach.
Na gorące ciastka nakładamy po łyżeczce masy kajmakowej aby nam się ładnie rozpuściła na gorącym ciastku.

2 komentarze :