Jeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli te z grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Nic tylko lepić pierogi z poniższego przepisu.
Na przygotowanie około 35 pierogów potrzebujemy.
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
Farsz
250 g boczniaka
50 g kaszy bulgur
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotowujemy ciasto na pierogi, czyli do mąki dodajemy oliwę, sól i tyle gorącej wody (woda powinna mieć taką temperaturę aby nie poparzyć nam dłoni) aby przygotować ciasto o konsystencji na pierogi. Ciasto wyrabiamy około 4-5 minut a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 30 minut. Następnie odsączamy na sicie.
Z boczniaka odcinamy nóżki, kapelusze kroimy na drobną kostkę.
Cebulę szatkujemy na bardzo drobno i podsmażamy ją na oleju, dodajemy boczniaka, sól, pieprz, majeranek i dusimy około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowaną natkę i kaszę. Mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy kółka, faszerujemy i gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na pierogi zawszę mam chęć :)
OdpowiedzUsuńPierogi z boczniakiem i kaszą bulgur to świetny sposób na połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnymi, zdrowymi składnikami! Farsz z boczniaka i kaszy bulgur brzmi nie tylko smacznie, ale również zdrowo. Kasza bulgur jest naprawdę wartościowym składnikiem, bogatym w błonnik i składniki odżywcze, co czyni te pierogi doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.
OdpowiedzUsuńPierogi z boczniakiem i kaszą bulgur to świetny pomysł na zdrowy i aromatyczny posiłek! Jeśli po takim daniu macie ochotę na chwilę relaksu, warto sięgnąć po filiżankę dobrej kawy, która dopełni smak posiłku. Można wybrać świeżo paloną kawę specialty, której jakość naprawdę robi różnicę. Jeśli jesteście miłośnikami wyjątkowej kawy, zajrzyjcie do palarnia kawy, która oferuje najwyższej jakości kawy, idealne do parzenia po pysznych pierogach.
OdpowiedzUsuń