środa, 1 sierpnia 2018

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Pomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą.
 

 
 
1 litr zmiksowanych świeżych pomidorów lub passaty
1 litr bulionu
200 ml słodkiej śmietany
1 główka czosnku
1 duża cebula
pęczek świeżej bazylii
oregano
1 łyżka miodu
sól, pieprz
olej do smażenia
 
 
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać czosnek i smażyć 3 minuty, wlać zmiksowane pomidory oraz bulion. Wszystko razem zagotować, następnie dodać poszatkowaną bazylię, miód i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz