środa, 1 sierpnia 2018

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Pomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą.
 

 
 
1 litr zmiksowanych świeżych pomidorów lub passaty
1 litr bulionu
200 ml słodkiej śmietany
1 główka czosnku
1 duża cebula
pęczek świeżej bazylii
oregano
1 łyżka miodu
sól, pieprz
olej do smażenia
 
 
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać czosnek i smażyć 3 minuty, wlać zmiksowane pomidory oraz bulion. Wszystko razem zagotować, następnie dodać poszatkowaną bazylię, miód i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
 

3 komentarze :

  1. Na pewno bardzo rozgrzewająca. Takie zupy także są bardzo treściwe, można się nimi fajnie najeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory jeszcze nigdy nie robiłam pomidorowej z dodatkiem miodu, więc bardzo mnie zaciekawił ten przepis. Kolejnym razem zamiast dotychczasowej spróbuję ugotować pomidorową właśnie w ten sposób :) A po sobie zostawiam przepis na chutne paprykowy - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/chutney-z-papryki-3835.html Może tez Wam posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś cieniutka ta pomidorowa. Nawet jak na dyniową troszkę za jasna ;)

    OdpowiedzUsuń