poniedziałek, 23 lipca 2018

Pierogi z boczniakiem i kaszą bulgur

Jeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli te z grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Nic tylko lepić pierogi z poniższego przepisu.
 
 

Na przygotowanie około 35 pierogów potrzebujemy.
 
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka soli
gorąca woda
 
Farsz
250 g boczniaka
50 g kaszy bulgur
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
 
 
Przygotowujemy ciasto na pierogi, czyli do mąki dodajemy oliwę, sól i tyle gorącej wody (woda powinna mieć taką temperaturę aby nie poparzyć nam dłoni) aby przygotować ciasto o konsystencji na pierogi. Ciasto wyrabiamy około 4-5 minut a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut.
 
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 30 minut. Następnie odsączamy na sicie.
Z boczniaka odcinamy nóżki, kapelusze kroimy na drobną kostkę.
Cebulę szatkujemy na bardzo drobno i  podsmażamy ją na oleju, dodajemy boczniaka, sól, pieprz, majeranek i dusimy około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowaną natkę i kaszę. Mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienko, wykrawamy kółka, faszerujemy i gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch.

1 komentarz :