środa, 27 grudnia 2017

Ciasto dyniowo - pomarańczowe

Bardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi.


 
 
800 g miąższu z dyni
160 g cukru
2 łyżki miodu
4 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
180 g mąki kukurydzianej
2 pomarańcze
60 g masła
kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno pomarańczą).
 
Polewa czekoladowa
Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru.
 
Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec bez przykrycia aby odparowała woda,  przestudzić, zmiksować na mus.
Do masy dodać miód, żółtka, śmietanę, mąkę i masło, wszystko razem ubić.
 
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C. 
 
Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz