piątek, 14 lipca 2017

Pszczółka - sernik na zimno z nasionami chia

Zdrowa moda na nasiona chia zawitała również do mojej kuchni. W nasionach tych oprócz tego, że są mega zdrowe lubię to, że nie mają własnego smaku, a zatem można je dodać absolutnie do wszystkiego, od potraw wytrawnych do słodkich. Po namoczeniu mają fajną galaretkowatą konsystencje i np. w serniku świetnie wyglądają takie mini kropeczki. Sernik brzoskwiniowy to doskonały deser na upalne lato.
 

 

Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru Sweet Family
½ szklanki mąki
2 płaskie łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa z chia:
4 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka
1 kg mielonego serka z wiaderka
¾ szklanki cukru pudru Sweet Family
3 łyżki żelatyny
½ szklanki wody
 
Galaretka brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
1 1/2 szklanka wody

Pszczółki:
kilka nektarynek
kilka płatków migdałów
1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka






  






























Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 – 25 minut.

 
Masa serowa z chia:
Nasionka chia zalewamy szklanką zimnego mleka i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki, mieszając co raz po raz.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wod. Studzimy. Masę serową z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka chia i przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy i wylewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 
Galaretka brzoskwiniowa:
Brzoskwinie wraz z syropem blendujemy na gładką masę. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Studzimy i mieszamy z musem brzoskwiniowym. Wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia. 
 
Pszczółki:
Nektarynki należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, następnie przepołowić, wyjąć pestkę. Połówki owoców ułożyć na serniku. Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej, wlać do małego woreczka strunowego, zrobić w nim dziurkę i na każdej połówce nektarynki narysować paski. Przytwierdzić płatki migdałów jako skrzydełka a z pozostałej czekolady zrobić oczy.


www.uczymyjakslodzic.pl

2 komentarze :

  1. Ale piękny serniczek! Nie jadłam nigdy nic lepiej wyglądającego, mniam :D

    OdpowiedzUsuń