środa, 22 marca 2017

Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos!
 


Dla 2 osób
0,5 kg żeberek
300 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu worcester
2 kostki rosołowe
sól, pieprz,
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Około 5 minut z każdej strony. Wyjąć żeberka i na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
W garnku zagotować 0,5 litra wody z kostkami rosołowymi, gdy się rozpuszczą dodać kapustę kiszoną i gotować ją do miękkości. Na końcu dodać usmażoną cebulę i wymieszać.

Ketchup, miód, sos sojowy i sos worcester wymieszać ze sobą, w sosie wymieszać obsmażone żeberka.

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć połowę kapusty na to ułożyć żeberka, polać je pozostałym sosem z ketchupu , całość przykryć resztą kapusty i zalać bulionem w którym się gotowała. Na boki naczynia można ułożyć ćwiartki ziemniaków, tak aby były zanurzone w bulionie. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.

1 komentarz :