wtorek, 21 lutego 2017

Sernikowa zebra z wafelkami Lusette

Już nie raz pisałam, że nie mam ręki do pieczenia serników. Zawsze pięknie i szybko wyrastają a jeszcze szybciej upadają. Tak więc chcąc nie chcąc skazana jestem na serniki na zimno, na szczęście są tak pyszne, że trudno je nie lubić a nawet kochać.  Dziś przygotowałam sernik z wafelkami Lusette. Dlaczego właśnie Lusette? Otóż tylko te wafelki nadają się do pokrojenia w cienkie plastry. Niech Was nie skuszą inne, bo zaręczam, że nie uda się ich bezawaryjnie pociąć, pokruszą się z całą pewnością. Poza tym wafelki Lusette  mają w sobie dużo prawdziwej czekolady, przez co sernik jest jeszcze wspanialszy.
Jako ciekawostkę sprzedam Wam jeszcze patent na foremkę do tego sernika. Otóż nie miałam odpowiedniej i wykorzystałam jednolitrowy kartonik po soku, odcięłam nożem jedną ściankę i gotowe.

 



 

Składniki:
500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka)
3 żółtka
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa (lub inny smak)
2 łyżeczki żelatyny
kakao



 
Wykonanie:
Na samym początku przygotowujemy galaretkę – rozpuszczamy ją w 1 szklance wrzątku i dodajemy żelatynę, dokładnie i długo mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.

Wafelki przecinamy wzdłuż,  ostrym niezbyt grubym nożem, tniemy w miejscu gdzie przypada masa kremowa wafelka i tak to z jednego wafelka otrzymujemy 3 cienkie płaty.
Żółtka ubijamy z cukrem. Pamiętamy oczywiście przed rozbiciem jajek aby sparzyć wrzątkiem skorupki!
 
 
 
Miękkie masło ubijamy z serem, dodajemy ubite żółtka  a na samym końcu galaretkę.
 
Połowę masy serowej wylewamy do prostokątnej długiej foremki. Jak już wspomniałam na samym początku postu, jeżeli nie macie stosownej foremki możecie z powodzeniem użyć kwadratowego kartonika po soku, wystarczy wyciąć jeden bok.
 
Do masy wciskamy pionowo nasze pokrojone wafelki, ja zachowałam ok. centymetrowe odstępy. Gdy już wszystkie wafelki będą na swoim miejscu wylewamy pozostałą część masy serowej i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli na przynajmniej 2 godziny.  Po wyjęciu sernika z foremki posypujemy kakao.
Smacznego!

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

2 komentarze :

  1. Bardzo ładne jest to ciasto :) A w smaku jest na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. smacznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń