To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na
chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy
raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki
stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku
smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z
dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma
trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu
jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając się. Oryginalny Cottage pie robi się tylko z
wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.
Na 3 porcje potrzebujemy:
1 duża marchewka starta na dużych oczkach
2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki
½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę
1 średnia cebula poszatkowana
150 ml passaty pomidorowej
200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 serek topiony
150 ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 płaska łyżeczka cynamonu
bazylia
sól, pieprz
olej
Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i
serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.
Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem
worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas
smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.
Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym
początku wrzucamy cebule i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy
resztę warzyw i dusimy do miękkości.
Do warzyw dodajemy mięso,
passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około
10 minut.
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz
mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree.
Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu
ziemniaków, czyli około 30-40 minut.
Jaka perfekcyjna powierzchnia, przepięknie wygląda! Profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)))
UsuńCałość wygląda naprawdę dobrze, tylko nie wiem czemu spróbowałabym wcisnąć tam zamiast ziemniaków bataty, za którymi szaleje w ostatnim czasie. Mają niższy IG i nie czuję się taka senna po nich :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bataty, na pewno wypróbuję kiedyś. Smacznie pozdrawiam.
UsuńŚwietnie wygląda. Uwielbiam wszystkie dania, które zawierają w sobie ziemniaki :) Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńKoniecznie proszę wypróbować.
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDzięki. Smacznie pozdrawiam.
UsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńZaręczam, że oprócz tego że fajnie wygląda to wyśmienicie smakuje. Smacznie pozdrawiam.
UsuńNiestety to nie jest prawdziwy cottage Pie,w oryginalnym jest tylko mięso wołowe, marchew skrócona w kostkę oraz groszek,ten przepis powinien się nazywać ala cottage pie,to jest bardzo istotne przy wyszukiwaniu przepisow
OdpowiedzUsuń