piątek, 24 lutego 2017

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając się.  Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.


 
 

Na 3 porcje potrzebujemy:
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża marchewka starta na dużych oczkach
2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki
½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę
1 średnia cebula poszatkowana
150 ml passaty pomidorowej
200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
900 g ziemniaków
1 serek topiony
150 ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 płaska łyżeczka cynamonu
bazylia
sól, pieprz
olej
 


 
Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.
 
Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.
 
Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebule i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.
Do warzyw dodajemy mięso,  passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree.
Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.

10 komentarzy :

  1. Jaka perfekcyjna powierzchnia, przepięknie wygląda! Profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całość wygląda naprawdę dobrze, tylko nie wiem czemu spróbowałabym wcisnąć tam zamiast ziemniaków bataty, za którymi szaleje w ostatnim czasie. Mają niższy IG i nie czuję się taka senna po nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł na bataty, na pewno wypróbuję kiedyś. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń
  3. Świetnie wygląda. Uwielbiam wszystkie dania, które zawierają w sobie ziemniaki :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę wypróbować.

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaręczam, że oprócz tego że fajnie wygląda to wyśmienicie smakuje. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń