Pyszne mleczne kule o smaku toffi osadzone na spodzie z mocno czekoladowych wafelków Lusette, a do tego nuta ajerkoniaku. Prawdziwa bomba ... nie tylko kaloryczna, przede wszystkim apetyczna.
Na 2 sztuki
Galaretka toffi:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Spód:
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek likieru ajerkoniak
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
80 g masła
Przygotowujemy galaretkę:
Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się i uzyskania złocistego koloru. Na tak skarmelizowany cukier wlać mleko i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się karmelu. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić do lodówki na czas stężenia.
Przygotować spód deseru:
Wafelki pokroić nożem na drobno, dodać orzechy, bardzo miękkie masło, cukier puder, likier, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Na stężałe galaretki toffi wykładamy masę z wafelków, delikatnie dociskając i wyrównując powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie stężały deser wyjmujemy z pucharków, aby dobrze wyszedł, pucharki należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, uważając aby woda nie wlała się do środka pucharka. Gotowe desery dekorujemy np. nitkami z karmelu.
genialny pomysł! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie pozdrawiam.
UsuńTe nitki z karmelu wyglądają kapitalnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Usuń