Tortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim i chyba właśnie to sprawia, że trudno jej nie lubić, skoro to co lubimy możemy do niej włożyć, zapiec i schrupać. Tradycyjna tortilla to wytrawne danie, dziś jednak postanowiłam złamać ten schemat i przygotować tortillę na słodko. Słodka tortilla to niebo w gębie, idealna na śniadanie, a do tego chrupiące karmelizowane płatki kukurydziane. Z takim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany.
2 szt tortilli
3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz
1 jajko
karmelizowane płatki:
½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka mleka w proszku
4 łyżki mleka
dodatkowo:
2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
Na samym początku karmelizujemy płatki.
Masło i mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mleko w proszku i podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zestawiamy z ognia, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane płatki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Przygotowujemy masę do tortilli.
Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta.
Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz