czwartek, 19 stycznia 2017

Zupa fasolowa z mięsem mielonym, pieczarkami i porem

Jest to zupa z cyklu: co miałam to wrzuciłam do garnka, chociaż nie do końca, bo jednak składniki były przemyślane i końcowy efekt udowodnił, że  jak najbardziej trafione. Zupa jest bardzo sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna.
 
 

Dla 4 osób:
200 g białej fasoli
300 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g pieczarek
2 kostki serka topionego w złotku
1 średni por
1 kostka rosołowa
Sól, pieprz
Olej do smażenia
 
Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Mięso mielone przyprawić i usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na oleju, posolić ale tylko troszeczkę, gdyż kostka rosołowa i serki są słone więc należy uważać aby nie przesolić.
Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości.
Do garnka wlać 3 szklanki wody dodać kostkę rosołową i serki, gotować do rozpuszczenia następnie dodać mięso, fasolę, pieczarki i pora. Wszystko razem zagotować i ewentualnie przyprawić.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz