Święta, święta i po świętach.... a mnie dziś wzięło na coś słodkiego i niewiele myśląc postanowiłam coś upiec. I wiecie co? w domu jakby na nowo odrodziła się świąteczna atmosfera - zapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący.
Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm
Kruche ciasto:
40 dag mąki
15 dag cukru
3 żółtka
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
Masa orzechowo-ziemniaczana
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
20 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag cukru pudru
3 żółtka
6 białek
olejek migdałowy
Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
piekłam jakiś czas temu sernik z ziemniakami i - jak Ty -byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, że ziemniaków nie czuć a konsystencja ciasta cudowna! dlatego myślę, że i to ciasto warte jest upieczenia:) zapisuję sobie przepis, wypróbuję kiedyś mam nadzieję:)
OdpowiedzUsuńSernik z ziemniakami - słyszałam, ale nie jadłam. A to ciasto jest pyszne, tylko koniecznie należy dodać olejek migdałowy bo inaczej będzie to ciasto trochę bez smaku, tzn. lekko czuć orzechy, ale tylko troszeczkę.
UsuńA to ci dopiero, aż jestem ciekawa smaku takiego ciasta :D
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam
UsuńJadłam już ciasto marchewko, buraczane, z kaszy gryczanej czy jaglanej, płatków owsianych...>Ziemniaki wcale mnie nie dziwią:) Szczególnie, że mity wokół nich krążące są krzywdzące:] Nie zapominajmy, że ziemniaki wcale nie są kaloryczne. To dodatki do nich takie je czynią:)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga. Ziemniaki są the best!!!
UsuńStrasznie żałuję że jestem uczulona na orzechy, ciasto wygląda świetnie!!
OdpowiedzUsuń