wtorek, 10 stycznia 2017

Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka

Święta, święta i po świętach.... a mnie dziś wzięło na coś słodkiego i niewiele myśląc postanowiłam coś upiec. I wiecie co? w domu jakby na nowo odrodziła się świąteczna atmosfera - zapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący.




Na foremkę o wymiarach  ok. 20x30 cm

Kruche ciasto:
40 dag mąki
15 dag cukru
3 żółtka
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

Masa orzechowo-ziemniaczana
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
20 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag cukru pudru
3 żółtka
6 białek
olejek migdałowy

Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
 
Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy :

  1. piekłam jakiś czas temu sernik z ziemniakami i - jak Ty -byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, że ziemniaków nie czuć a konsystencja ciasta cudowna! dlatego myślę, że i to ciasto warte jest upieczenia:) zapisuję sobie przepis, wypróbuję kiedyś mam nadzieję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik z ziemniakami - słyszałam, ale nie jadłam. A to ciasto jest pyszne, tylko koniecznie należy dodać olejek migdałowy bo inaczej będzie to ciasto trochę bez smaku, tzn. lekko czuć orzechy, ale tylko troszeczkę.

      Usuń
  2. A to ci dopiero, aż jestem ciekawa smaku takiego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam już ciasto marchewko, buraczane, z kaszy gryczanej czy jaglanej, płatków owsianych...>Ziemniaki wcale mnie nie dziwią:) Szczególnie, że mity wokół nich krążące są krzywdzące:] Nie zapominajmy, że ziemniaki wcale nie są kaloryczne. To dodatki do nich takie je czynią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie żałuję że jestem uczulona na orzechy, ciasto wygląda świetnie!!

    OdpowiedzUsuń