Szczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji.
Dla 2 osób
150-200 g boczku wędzonego
5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek
1 średni cebula
150 ml białego wina
200 ml pomidorowej pasaty
2-3 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
2 szczypty cukru
olej do smażenia
Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć.
W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz bazylię.
Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz