środa, 12 października 2016

Niemiecka zupa porowa

Przyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś  prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować.
 

 
Dla 2-3 osób
1 duży por (ok. 300g)
300 g wieprzowego mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 serek śmietankowy (taki w złotku)
1 kostka rosołowa
3 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz
 
Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać masło i udusić na nim pora do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić go do garnka.
 
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem.
 
Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami.
 
W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka, wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Podawać z pieczywem.
 
Uwaga: soląc pieczarki i mięso należy użyć bardzo mało soli, ponieważ kostka rosołowa ma już w sobie dożo soli.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz