Przyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować.
Dla 2-3 osób
1 duży por (ok. 300g)
300 g wieprzowego mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 serek śmietankowy (taki w złotku)
1 kostka rosołowa
3 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz
Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać masło i udusić na nim pora do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić go do garnka.
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem.
Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami.
W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka, wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Podawać z pieczywem.
Uwaga: soląc pieczarki i mięso należy użyć bardzo mało soli, ponieważ kostka rosołowa ma już w sobie dożo soli.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz