Moje dzisiejsze danie swoją formą przypomina tartę, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest za to zbitką kilku moich kulinarnych pomysłów, dodam że nader smaczną.
Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu (!) jest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna i delikatna w smaku, tworzy też doskonałą ochronę przed nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik, ale nie taki zwykły tzn. podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny.
Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu (!) jest obłędnie smaczna. Górna warstwa makaronu w sosie beszamelowo - serowym jest kremowo aksamitna i delikatna w smaku, tworzy też doskonałą ochronę przed nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik, ale nie taki zwykły tzn. podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny.
Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"
250 g makaronu spaghetti Lubella
Warstwa mięsno - warzywna
300 g wołowego mięsa mielonego
1 średnia marchewka
kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce)
100 g parmezanu
1 duża cebula
1/2 szklanki pasteli pomidorowej
2 białka jaj
3 łyżki oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
majeranek
bazylia
sól
pieprz
Sos beszamelowo - serowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
40 g parmezanu drobno startego
40 g cheddaru również startego
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Słonecznikowa posypka
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
2 łyżki słonecznika łuskanego
sól
sól
Przygotowanie warstwy mięsno - warzywnej
Na patelni rozgrzać olej, dodać startą na grubych oczkach marchew i seler oraz poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu, regularnie mieszając przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać wołowinę i mieszać bez przerwy przez 3-4 minuty. Dodać passate pomidorową, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać białka wcześniej rozbełtane oraz cheddar. Wymieszać i odstawić na bok.
Przygotowanie sosu beszamelowo - serowego
Do mleka dodać żółtka i rozmieszać.
Masło roztopić w rondelku i dodać mąkę, mieszać energicznie przez około 2 minuty a następnie wolno wlać mleko z żółtkami cały czas mieszając. Przyprawić, zagotować, zestawić z palnika, lekko przestudzić i dodać sery, dokładnie mieszając. Odstawić na bok.
Przygotowanie posypki słonecznikowej
Mleko i masło rozpuścić w rondelku, dodać słonecznik, posolić i smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut, uważając aby słonecznik się nie przypali i zbyt mocno nie zbrązowiał, bo będzie niesmaczny.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować okrągłą formę o średnicy około 23 cm, natłuścić spód i brzegi.
Na samym dnie układamy połowę makaronu, starając się równomiernie go rozprowadzić, na to nakładamy warstwę masy mięsnej na to drugą połowę makaronu, na makaron wylewamy sos beszamelowy. Całość pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Gotową tartę posypujemy słonecznikiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz