wtorek, 4 października 2016

Ciasto słonecznikowo - kajmakowe

Gdy podczas rodzinnej uroczystości, to niepozornie wyglądające ciasto, pojawiło się na stole, natychmiast wywołało falę zachwytów  i zapytań o przepis. Smakiem przypominające słynnego snikersa, jednak nie jest aż tak bardzo słodki i ciężki jak snikers. Najpyszniejszy w nim jest krem maślano - kajmakowy i ziarna słonecznika, wcześniej ugotowane w maśle, mleku i cukrze a następnie przypieczone w piekarniku, dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-)))
Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie i po przecięciu biszkoptu górna warstwa była tak cienka, że ostatecznie zlała się z kremem i jej nie widać. Proponuję użycie blachy o wymiarach około. 23x30 cm.
 
 

 
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
 
krem
200 g masła (może być margaryna)
1 puszka kajmaku
 
posypka słonecznikowa
200 g słonecznika łuskanego
80 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
 
Białka ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Odłożyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek, bardzo delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać olej. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach.
 
Masło utrzeć mikserem dodając małymi porcjami kajmak.
 
Wszystkie składniki posypki wsypać do garnuszka i gotować 2 minuty, następnie wysypać na suchą blachę, równomiernie rozprowadzić na cienka warstwę i piec 10-15 minut w 170 stopniach. Pieczenie należy kontrolować, aby słonecznik się nie przypiekł gdyż będzie niesmaczny. Musi mieć złocisty kolor. Po upieczeniu wystudzić, a następnie pokruszyć na drobno.
 
Biszkopt przeciąć na pół i oba blaty lekko nasączyć wodą, aby nie był za suchy. Przełożyć kremem w ilości 3/4 całości i przykryć drugim blatem biszkoptu, wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać uprażonym słonecznikiem. Warstwę słonecznika należy  lekko przyklepać aby przy krojeniu nie osypywała się. Gotowe !

6 komentarzy :

  1. Ten chrupiący słonecznik na wierzchu kusi mnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest mega pyszny, zanim posypałam nim ciasto zdążyłam zjeść całkiem sporo ;-) pozdrawiam pysznie

      Usuń
  2. Podoba mi się dodatek słonecznika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny zamiennik dla orzechów. polecam;-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem słonecznika, jest fajnym chrupiącym elementem w całej kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń