Sos pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny. Ten sos koniecznie musi się znaleźć w Waszej spiżarni!!!
Do przygotowania ok. 3,5 litra sosu potrzebujemy:
1,5 kg pomidorów
0,7 kg śliwek (najlepiej węgierek)
2-3 czerwone papryki
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
Pomidory rozgotować w garnku następnie zblendować na gładką masę.
Cebulę poszatkować w drobną kostkę i usmażyć na złoto.
Paprykę również pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości.
Śliwki rozgotować i zbelndować do na gładką masę.
Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić i zagotować.
Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Bardzo ciekawe połączenie, zapisuję do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje. Na prawdę polecam, bo jest pyszne.
Usuń