wtorek, 30 sierpnia 2016

Sos pomidorowo - śliwkowy

Sos pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym,  jako sos do makaronu, pizzy,  musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny.  Ten sos koniecznie musi się znaleźć w Waszej spiżarni!!!




Do przygotowania ok. 3,5 litra sosu potrzebujemy:

1,5 kg pomidorów
0,7 kg śliwek (najlepiej węgierek)
2-3 czerwone papryki
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia


Pomidory rozgotować w garnku następnie zblendować na gładką masę.
Cebulę poszatkować w drobną kostkę i usmażyć na złoto.
Paprykę również pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości.
Śliwki rozgotować i zbelndować do na gładką masę.
Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić i zagotować.
Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

2 komentarze :

  1. Bardzo ciekawe połączenie, zapisuję do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje. Na prawdę polecam, bo jest pyszne.

      Usuń