środa, 5 października 2016

Pyry z olejem rydzowym, cebulką, ogórkiem i papryką

Oleje zimnotłoczone  to kulinarna wizytówka Szamotuł - zwłaszcza  olej rydzowy, a pyry (zwane u nas czasem ziemniakami) to symbol Wielkopolski. Oba produkty doskonale się uzupełniają i razem tworzą wiele fantastycznych dań. Jedną z nich są pyry z olejem rydzowym. Niektórzy z Was zapytają, a cóż to jest ten olej rydzowy?. A więc wytwarza się go z nasion lnianki a nie jak  nazwa wskazuje z rydzów. Jest bardzo charakterystyczny w smaku i bardzo, ale to bardzo zdrowy. Od 2009 roku nasz olej wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.
 
 


Na 2 porcje:
4 duże pyry - ziemniaki
150 ml oleju rydzowego
2 średnie ogórki kiszone
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
szczypiorek
sól, pieprz
 
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć i odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie dodać ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, szczypiorek oraz olej, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie,  następnie jeszcze gorące obrać z łupinki, poszatkować  i polać olejem rydzowym lub przekroić na pół, wydrążyć środek tak jak na zdjęciu i napełnić farszem.

 
 
 
noclegi  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz