niedziela, 28 sierpnia 2016

Meksykańska zupa kukurydziana

Nawet jeżeli nie jesteście fanami kukurydzy, to zapewniam, że zupa ta będzie Wam smakowała. Lekko ostra, rozgrzewająca za sprawą imbiru i słodka nuta kukurydzy sprawiają, że chce się do niej wracać.

 


Dla 4 osób:
3 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy
3 ziemniaki
2 łyżki masła
1 litr bulionu (może być z kostki)
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 szklanki śmietany 30%
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
niecałe pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz

Kolby obrać z nasion kukurydzy.
W rondelku rozgrzać masło i udusić w nim kukurydzę, przez około 5 minut. Zalać bulionem, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków, następnie zmiksować blenderem na gładki krem i dodać śmietanę.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz