Cukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć.
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
1,5 kg młodej cukinii lub kabaczka
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki soli
Cebulę pokroić w piórka, kabaczka bez obierania skórki pokroić w kostkę, posolić i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę.
Olej, cukier, koncentrat i ocet zagotować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, gotować 2 minuty, odstawić do wystygnięcia.
Do przestudzonej zalewy dodać kabaczka z cebulą wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz