Jeżeli lubicie wiedzieć co jecie, to serek labneh jest właśnie dla Was. Możecie go przygotować w dziecinnie prosty sposób, bardzo tanim kosztem, a koszt ten, to cena opakowania jogurtu greckiego (w Biedronce bodajże około 1,50 zł).
Tak więc kupujecie sobie jogurt grecki i wylewacie go na gazę, ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Jogurt zawinąć w materiał, włożyć na sito i wstawić do lodówki, aby z jogurtu odsączyła się serwatka. Potrwa to 4-5 dni. Po tym czasie serek powinien mieć dość gęstą konsystencję. Następnie serek doprawiamy solą, pieprzem (lub innymi ulubionymi przyprawami) i lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Serek trochę będzie nam się lepił do dłoni, dlatego należy je nasmarować oliwą z oliwek. Gotowe kulki wstawić do lodówki na jeden dzień, ułożone na papierowym ręczniku, tak aby z kulek zeszła jeszcze wilgoć i aby jeszcze bardziej stwardniały. Następnego dnia kulki obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych lub innych ulubionych.
Tak więc kupujecie sobie jogurt grecki i wylewacie go na gazę, ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Jogurt zawinąć w materiał, włożyć na sito i wstawić do lodówki, aby z jogurtu odsączyła się serwatka. Potrwa to 4-5 dni. Po tym czasie serek powinien mieć dość gęstą konsystencję. Następnie serek doprawiamy solą, pieprzem (lub innymi ulubionymi przyprawami) i lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Serek trochę będzie nam się lepił do dłoni, dlatego należy je nasmarować oliwą z oliwek. Gotowe kulki wstawić do lodówki na jeden dzień, ułożone na papierowym ręczniku, tak aby z kulek zeszła jeszcze wilgoć i aby jeszcze bardziej stwardniały. Następnego dnia kulki obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych lub innych ulubionych.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz