piątek, 5 grudnia 2014

Sałatka z pieczarek i żółtego sera

Sałatki kocham, jedne bardziej, inne mniej. Moją królową sałatek pozostanie tradycyjna jarzynowa, a dziś proponuję pieczarkowo - serową. Jest bardzo sycąca, to chyba za sprawą sera i jajek. Widziałam różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra.


0,5 kg pieczarek
3 jajka
150 g żółtego sera
3 łodygki selera naciowego
majonez
sól pieprz

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić w kostkę posolić i pozostawić na sicie aby postała woda odciekła. Następnie wszystkie składniki połączyć, przyprawić i dokładnie wymieszać.





6 komentarzy :

  1. Witam. Rozumiem,że ser żółty też trzeba pokroić w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAk ser również w kostkę, chociaż można zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Usuń
  2. Witam. Czy ser żółty też kroimy w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAk ser również w kostkę, chociaż można zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Usuń