niedziela, 16 listopada 2014

Gęsie pipki II

Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę jest to jedno z moich ulubionych dań.




Dla 5-6 osób

1,3 kg. żołądków gęsich (lub indyczych)
0,8 kg. cebuli
5-7 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, majeranek
5-6 kulek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
200 ml śmietany 30%

olej do smażenia lub smalec gęsi

  • Sposób przygotowania

  • Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak żołądków.
    Cebulę pokroić w piórka, smażyć na tłuszczu w otwartym szybkowarze ok 15 minut,
    Następnie dodać żołądki, posiekane ząbki czosnku i przyprawy, całość zalać 3 szklankami wody i dusić na niewielkim ogniu w zamkniętym szybkowarze przez ok. 1 - 1,5 godziny. Pu uduszeniu żołądki muszą być miękkie. Jeżeli nie macie szybkowaru to żołądki należy dusić w zamkniętym garnku przez 3 godziny i od czasu do czasu przemieszać.
    Na samym dodać śmietanę. Danie podawać z kaszą, pyzami lub pieczywem.

    2 komentarze :

    1. Podroby często pojawiają się w kulinarnych programach, które namiętnie śledzę. Ja się jeszcze do nich nie przekonałam. ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Zoladki, serca, watroby - uwielbiam!

      OdpowiedzUsuń