niedziela, 9 listopada 2014

Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem

Jeżeli lubicie pizzę, a myślę że tak, bo kto jej nie lubi, to zapewniam Was, że polubicie serowe ciasteczka. Są osoby, które nie tolerują ciasta drożdżowego i po jego zjedzeniu źle się czują. Myślę, że ciasteczka w których nie ma  drożdży i proszku do pieczenia z pewnością przypadną Wam do gustu. Tak jak w przypadku pizzy, ciasteczka można nafaszerować prawie wszystkim.
 
 

 
Ciasto:
1 serek Apetina Pomidory i Bazylia
100 g masła
150 g mąki
szczypta soli
 
Farsz:
1 czerwona papryka
1 cebula
300 g pieczarek
150 g dobrej wędliny
100 g żółtego sera
 
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski o wymiarach ok 4 x 15 cm. Na każdym pasku ciasta układamy plasterki pieczarek, sera, cebuli, papryki i wędliny (tak jak na zdjęciu poniżej). Ciasto zawijamy w tzw. ślimaczki i układamy w formie do pieczenia mufinek.
Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy gdy są jeszcze ciepłe.
 
   
 
 
 
 
Dania z serkami kremowymi

2 komentarze :