poniedziałek, 3 listopada 2014

Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem

Śledzie lubią towarzystwo buraczków, a buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę.







1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola
1 mały buraczek
1 słodkie jabłko
sok z połówki cytryny
1 płat śledzia z oleju
sól, pieprz, cukier
1 żółtko

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych  kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać w inny dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu).

Buraczka należy upiec  w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać serek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy  w okienka ciastek. Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze jest na ich dno wyłożyć listek sałaty, tak aby ciastko nie nabrało wilgoci z masy buraczanej i przy spożywaniu było nadal chrupiące.



Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz