piątek, 31 października 2014

Porzeczkowa zapiekanka z kaszki mannej

Zaletą tego śniadaniowego dania jest to, że możecie je przygotować wieczorem a rano wystarczy wstawić do piekarnika i upiec. Pyszne, pożywne danie, doskonałe na poranny start, szczególnie gdy tradycyjna kaszka manna troszkę już się Wam znudziła. 




Do przygotowania dwóch porcji:

1/2 szklanki kaszki manny
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru

Mleko zagotować razem z dżemem i cukrem, dodać kaszkę, mieszając gotować ok 2-3 minut. Następnie lekko przestudzić i dodać rozbełtane jajka. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec 20 minut w 170 stopniach.


Dżem dobry, pobudka

4 komentarze :

  1. rewelka. uwielbiam zajadać się od rana gorącymi śniadaniami prosto z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO tak, nie ma to jak ciepły posiłek z samego rana.

      Usuń