wtorek, 29 lipca 2014

Ogórki w curry

Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Zimowa, ogórkowa zaprawa z tą właśnie przyprawą jest warta polecenia i wypróbowania.  Żółte ogóreczki zabarwione curry prezentują się całkiem fajnie a smakują wybornie.






1 litr wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
3 płaskie łyżeczki curry
1/2 szklanki octu 10%
1-2 liście selery
1 cebula pokrojona w piórka
ok. 2 kg ogórków


Wszystkie składniki oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz