piątek, 20 czerwca 2014

Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba

Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny. 




Rybna rolada:
300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.)
1 jajko
2  łyżki kaszki mannej
gałka muszkatałowa
mały pęczek pietruszki
sól, pieprz

Wywar do gotowania rolady:
1 łyżeczka soli
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora

Mus pomidorowy:
3 szklanki  rosoły lub bulionu z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
5 łyżeczek żelatyny
sól, pieprz, odrobina cukru

Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak cukierek i nakłuć kilka dziurek w folli. 

Składniki wywaru gotować około 10 minut następnie włożyć roladę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i pozostawić do przestudzenia.

Rosół zagotować, dodać koncentrat,  przyprawy do smaku i żelatynę (nie gotować) odstawić do wystudzenia.
Przygotować pojemnik (najlepszy pod względem wymiarowów na podane proporcje będzie pudełko po lodach). Roladę ułożyć na środku pojemnika, zalać zimną galaretką pomidorową i wstawić do lodówki.



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

4 komentarze :

  1. No to w kategorii ryba wymiatasz tym przepisem wszystkie pozostałe :)) świetny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieje Olu, że to proroczy komentarz ;-))))

    OdpowiedzUsuń