środa, 18 czerwca 2014

Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek

Jeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ...











150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym)
110 g. masła
2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka w zielonym kolorze
ok. 300 g truskawek

Ciastka rozkruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek.

Na jeszcze luźną masę z serków wyłożyć truskawki i wstawić do lodówki.

Zieloną galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, schłodzić, a następnie lekko tężejącą wylać na tarte.





2 komentarze :